kismama vizsgálatok babakelengyék

Kismama vizsgálatok

Ebben az írásban arról olvashattok, hogy a várandósság ideje alatt milyen vizsgálatokkal fogtok találkozni.

Terhesgondozás kismama vizsgálat előtt

Első sorban terhesgondozásra kell bejelentkezned. Ennek a terhesség 12. hetéig kell megtörténnie. Ez többek között azért is fontos, mert pénzbeli és szociális juttatásokra csak az a kismama lesz jogosult aki legalább négy alkalommal megjelenik a gondozáson. A nőgyógyász és a területi védőnő végzi.

Tipp: Minden vizsgálatra vidd magaddal a terhes kiskönyvet és minden addig kapott leletet!

És akkor most sorban a kismama vizsgálatok :

Először is a menstruáció elmaradása után két héttel, legkésőbb a 2. kimaradt menstruáció után, vagy rögtön a pozitív terhességi teszt után fel kell keresni a nőgyógyászt. Fontos, hogy pontosan tudd az utolsó menstruációd utolsó időpontját. Ő tapintással. hüvelyi uh-al megvizsgál, kenetet vesz hüvelyi fertőzések és rákszűrés céljából. Vizelet, vérvizsgálat, testsúly mérés történik. Beutalót ad fogászatra, EKG-ra (nálam ezt egyébként a házi orvos adta). Végül kapsz egy leletet a terhesség tényéről és az embrió méretéről és becsült koráról. Ezzel a lelettel kell felkeresned a területi védőnődet a 12. hétig.

Kismama vizsgálatok a 10.hétben

A nőgyógyász értékeli az előző vizsgálatok eredményeit. Vérnyomás mérés, vizeletvizsgálat, súlymérés történik és beutalót ad a 12. hetes UH-ra. Ebben az időben történik a Hepatitis B szűrés is.

Kismama vizsgálatok a 11-13.hétben

Első genetikai ultrahang (tarkóredő, orrcsont vizsgálata,magzat mérése,stb.) A magzat méretei alapján azt is figyelik, hogy megegyezik e a becsült korával, és ha nem akkor ez alapján az UH eredmény alapján újra meghatározzák hanyadik hétben vagyunk.

Kismama vizsgálatok a 16.hétben

Ilyenkor újabb Hepatitis szűrés történik.


Babakelengyék nagy választékban a webáruházunkban:

Pelenkatorta

Mikulás pelenkatorta

5 990 Ft
9 990 Ft
9 990 Ft

Lányos pelenkatorta

Orchideás lányos pelenkatorta

9 990 Ft

Fiús pelenkatorta

Orchideás fiús pelenkatorta

9 990 Ft
7 590 Ft
6 590 Ft

Kismama vizsgálatok a 18-22.hétben

Újabb genetikai UH. Vizelet, vérnyomás mérés, súlymérés,hüvelyváladék tenyésztés történik. Beutalót kapsz terheléses cukorvizsgálatra. Erre érdemes egy kis citromot is magaddal vinni, illetve egy jó könyvet esetleg amíg várakozol.

Kismama vizsgálatok a 26.hétben

  1. Vizelet vizsgálat
  2. méhszáj vizsgálat
  3. vérnyomás mérés
  4. testsúly mérés.
  5. Ha a vércsoportod RH negatív, akkor ebben az időszakban végzik az ellenanyag szűrést is.

Tipp: Ebben az időben érdemes egyébként 4D ultrahangra is elmenni, ilyenkor már szépen kifejlődött a pici, szép formás és még belefér teljes nagyságában az uh képbe. Ha teheted, ne hagyd ki, tapasztalatból mondom, hogy ez egy csodás élmény lehet. 

30.héti kismama vizsgálat

Szokásos vizelet, vérnyomás, testsúly mérés, méhszáj és a baba szívhangjának ellenőrzése. Beutalót kapsz UH-ra.

32. héti kismama vizsgálat

Ultrahang vizsgálat.Nagyon fontos, hiszen ilyenkor már észrevehető ha a fejlődése elmarad a normális ütemtől.

33.héti kismama vizsgálat

Vizelet, vérnyomás, testsúly ,mérés.

36.héti kismama vizsgálat

Innentől kezdve a 40.hétig minden héten CTG vizsgálatra kell menned. Ezzel a magzat szívműködését és a méh összehúzódásait mérik és rögzítik. Hüvelyváladék tenyésztés, vizelet, vérnyomás, testsúly mérés történik.

37. héti kismama vizsgálat

CTG vagy NST vizsgálat. A két vizsgálat nagyon hasonló, de az NST vizsgálatnál a baba mozgását is mérik. Vizelet, testsúly és vérnyomás mérés is történik.

38. héti kismama vizsgálat

CTG vagy NST vizsgálat. És az utolsó UH vár ránk. Ekkor nézik a baba méretét, a fekvését, a placenta állapotát és a magzatvíz mennyiségét. Vizelet, testsúly és vérnyomás mérés is történik.

39. héti kismama vizsgálat

CTG vagy NST vizsgálat. Vizelet, testsúly és vérnyomás mérés is történik.

40. héti kismama vizsgálat

Ha nem indul be a szülés, akkor ettől kezdve már két naponta kell megjelenni NST vagy CTG vizsgálaton. Vizelet, testsúly és vérnyomás mérés is történik.

41. héti kismama vizsgálat

Ha még mindig nem indult be a szülés akkor be kell feküdni a kórházba, ahol oxitocinos terheléses vizsgálat vár ránk, NST, UH, ASK és flowmetria vizsgálat is van. Utóbbi a magzat vérellátását és a méhlepény működését nézi Doppler Ultrahanggal. Általában a 7. napon szülésindítást javasol az orvos.

Fontos megjegyezni, hogy minden várandósság más, így a vizsgálatok is eltérhetnek, lehet több, egyéb vizsgálat is. Ez az írás csak egy támpont, hogy tudd nagyjából mire készülhetsz. Nekem volt plusz EKG-m, és diabetológushoz is jártam, a magasabb terheléses vércukorszint eredményem miatt. Na és persze ott vannak a nem kötelező vizsgálatok is ami a magunk megnyugtatásáért vannak, mint pl.: a kombinált szűrés.

Boldog babavárást Minden Kismamának! 

Vélemény, hozzászólás?